Múka ciroková hladká biela

Cirok patrí medzi obilniny pestované odpradávna, jeho história siaha až do starého Egypta. Dnes je rozšírený na všetkých kontinentoch, pričom najlepšie sa mu darí v Amerike a v Afrike.

1,20 €
S DPH
Skladom

Hmotnosť 300 g

Charakteristika:  Cirok patrí medzi obilniny pestované odpradávna, jeho história siaha až do starého Egypta. Dnes je rozšírený na všetkých kontinentoch, pričom najlepšie sa mu darí v Amerike a v Afrike.

Z nutričného hľadiska je cenený pre svoj vysoký podiel bielkovín, aminokyselín a ako zdroj kvalitných sacharidov.

V USA sa prezýva pšenica celiatikov.

Z biologicky cenných látok v ciroku je cenný obsah fenolických kyselín, ktoré sú zastúpené kyselinou protokatechovou, hydroxybenzoovou, vanilovou, kávovou, ferulovou a škoricovou. Tieto kyseliny sú významné pre svoje vysoké antioxidačné vlastnosti.

Z minerálnych látok je v ciroku zaujímavý obsah fosforu, horčíku, železa, zinku, medi, mangánu, molybdénu a chrómu.

Cirok ďalej obsahuje vitamíny B1, B6, beta karotény, folacín, kyselinu pantotenovou, ktorá je dôležitá pre metabolické spracovanie prijatých živín a nenahraditeľná pre syntézu hormónov.

Hoci podiel bielkovín u ciroku značne kolíše v závislosti na druhu a podmienkach kultivácie, priemerne dosahuje cca 12%. Podobne je na tom napríklad Quinoa, či Amarant. Podobne ako tieto pseudoobilniny aj cirok obsahuje esenciálnu aminokyselinu lysín, ktorý sa v rastlinnej ríši vyskytuje pomerne vzácne a ktorá je zásadná pre správny rast a vývin mladého organizmu.

Proteíny obsiahnuté v ciroku sa svojím zložením približujú kvalite živočíšnej bielkoviny a svojou biologickou hodnotou predbehne i mlieko a sójové bôby. Navyše vďaka svojej špecifickej štruktúre nie je tak alergénny ako napríklad sója.

Cirok je nielen dobrým zdrojom bielkovín, ale tiež vlákniny (25%).

Použitie: Má neutrálnu chuť a výborné vlastnosti pečenia. Predstavuje tak ideálne surovinu pre prípravu pečiva pre celiatikov ako je chlieb, pizza, najrôznejšie druhy trených báboviek, sušienok a muffinov.

V akomkoľvek recepte je možné nahradiť až 60% bežnej múky múkou z ciroku.

Zloženie: ciroková múka biela

Analýza na 100g produktu: Tuky 1,9g– z toho Nasýtené mastné kyseliny 0,25g

                                                Sacharidy 72,4g– z toho Cukry 0g

                                                Bielkoviny 10,2g

                                                Soľ 0,05mg

Nutričné hodnoty na 100g produktu: Energia 1459kJ / 347kcal

Krajina pôvodu:  Česká Republika

0399
7 položky

Tabuľka dát

Bez gluténu
áno