Granátové jablko

Autor: Gabriela Lenčéšová V: Srdce a cievy Dátum: Komentárov: 0 Zobrazené: 25

Granátové jablko


Granátové jablká boli donedávna populárne najmä v ázijských krajinách. Pôsobia proti vírusom, nádorom a majú i protizápalové  vlastnosti.
Granátové jablká sú zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, omega-6 mastných kyselín, vitamínov C, K a vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok obsahujú železo, horčík, fosfor, draslík, mangán, selén a zinok. Pozitívne účinky majú aj vďaka vysokému obsahu antioxidantov ako sú polyfenoly, triesloviny, flavonoidy a antokyány.
Zrelé granátové jablko má červenú alebo mierne žltú farbu. Má sladkú, niekedy kyslú alebo horkú chuť. Tú spôsobuje vyššia koncentrácia trieslovín. Konzumuje sa vnútro jabĺk, v ktorom sa nachádzajú jedlé tmavočervené zrniečka.


Prospievajú srdcu
Vďaka vysokému obsahu polyfenolov pomáhajú zlepšiť prietok krvi do srdca a vyčistiť upchaté tepny. Šťava z granátového jablka vhodná pri prevencii a liečbe aterosklerózy. Olej z granátových jabĺk zároveň môže znížiť hladinu triglyceridov a zlepšiť hladinu zdravého cholesterolu v krvi.


Regulujú krvný tlak
Účinky granátových jabĺk ocenia i ľudia trpiaci hypertenziou. Vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C a polyfenolov stimuluje produkciu oxidu dusnatého, ktorý udržuje optimálny stav prietoku krvi a priechodnosť tepien.


Zmierňujú bolesť kĺbov
Granátové jablká majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, vďaka ktorým blokujú enzýmy, ktoré poškodzujú kĺby a spôsobujú ich bolesť a stuhnutosť. Sú vhodné pri liečbe osteoporózy, reumatoidnej artritídy a bolestí spojených s ťažkou fyzickou aktivitou.


Bojujú proti príznakom anémie
Granátové jablká by do svojho jedálnička mali zahrnúť ľudia, ktorí trpia chudokrvnosťou z nedostatku železa. Práve železo ktoré obsahuje aj granátové jablko, zvyšuje počet červených krviniek a podporuje aj správne fungovanie krvného obehu. Vysoký obsah vitamínu C zároveň pomáha telu pri vstrebávaní železa.


Pôsobia ako prevencia vzniku rakoviny
Ide predovšetkým o rakovinu prostaty, prsníka, pľúc a rakoviny kože.


Zlepšujú pamäť
Granátové jablká pôsobia pri zlepšení funkcie mozgu a používajú sa aj pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby. U ľudí v strednom veku dochádza pri pravidelnej kozumácii granátových jabĺk k posilneniu funkčnej mozgovej aktivity.


Zlepšujú zdravie ústnej dutiny
Ďalším zdravotným prínosom granátových jabĺk je ich preventívny účinok proti vzniku zubného plaku. Granátové jalkbá zároveň obsahujú polyfenolické flavonoidy, ktoré pôsobia antibakteriálne.


Pôsobí priaznivo na trávenie  
granátové jablko má protizápalové a antiseptické vlastnosti, vďaka vysokému obsahu kyseliny citrónovej a kyseliny jablčnej. Preto je ovocie a šťava z neho účinná pri problémoch s tráviacim traktom.


Omladzujú pokožku
Granátové jablká pôsobia proti príznakom starnutia pokožky, udržiavajú ju vláčnu a hladkú. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C dochádza k tvorbe kolagénu, ktorý pomáha zmierňovať tvorbe vrások. Zároveň udržiavajú kožné bunky vyživované, napomáhajú regenerácii a podporujú hojenie. Okrem toho olej z granátových jabĺk chráni pokožku pred škodlivým ultrafialovým žiarením, ktoré spôsobuje vrásky a zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.


Komentáre

Zanechajte komentár